/files/nws/i_0013/031813_nynke_krimpblog3.jpg

Go or no go?

NynkeRixtJukema.jpg
Nynke-Rixt Jukema 22 Mar '13

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in het noorden? Nynke-Rixt Jukema neemt ons mee naar de Friese realiteit....

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in het noorden? We horen en lezen de laatste tijd wel eens wat over aardbevingen, op dit moment gemiddeld zeventien per maand, maar wat dat inhoudt en hoe dat voelt dringt niet echt tot ons door. Dat de aardbevingen worden veroorzaakt door de gaswinning, dat weten we. Maar dat de gevolgen van deze gaswinning al 26 jaar te horen en te voelen zijn, daar schrik je wel wat van. Het regelmatig schudden op de fundamenten en soms een keiharde knal, klinkt niet echt aantrekkelijk. Eens in de twee dagen te moeten vrezen voor huis en veiligheid, klinkt vooral als een no go.

Hoe mooi noord Friesland en Groningen ook zijn, wat valt er te redden in een gebied waar productie, vergrijzing en krimp domineren. Wat doe je daar ook? En waar maak je je druk om? Dat wordt mij dan wel eens verweten. Eerlijk gezegd zou ik het niet weten, mijn strijd is puur gebaseerd op gevoel. Gedreven door de herinnering dat dit gebied eens het centrum van de wereld was. Nog steeds komen archeologen tijdens opgravingen de meest bijzondere bodemvondsten tegen en al jaren weten we dat het gebied behoorde tot één van de belangrijkste internationale handelscentra. Het verhaal van de herinnering, dat verhaal fascineert mij mateloos. Het vertelt iets over wie ik ben en waar ik vandaan kom.
Ook ontdekken wie je bent? Go!

Want waar vind je in Nederland nog zulke vruchtbare grond, frisse lucht, bijzondere vergezichten en nachtelijke sterrenlandschappen? Noord Nederland is een gebied met unieke kwaliteiten. Zo stond Noord- West Friesland, Westergo, het land van de wierden en terpen op de lijst om nationaal landschap worden. Maar die ambitie is domweg over boord gegooid. Want, oh wee een nationaal landschap; daar kan natuurlijk niks meer straks. Nu dus geen nationaal landschap, het vervolg is dramatisch; Het hek is van de dam: mijnbouw, wezensvreemde industrieën, hectares vol glastuinbouw, ‘mega-farms’, plofkipstallen en windmolenparken. Alles onder de noemer stimulering van de economie. Maar dit is geen economie met arbeidsplaatsen noch economie die rekening houdt met de kwaliteiten van het landschap. Het gebied wordt één groot industriegebied, een no go area.

Tijdens de afweging in 2005, wel of geen nationaal landschap, was er maar één kamerlid die treffend de conflicterende belangen van landschap en economie benoemde. Kamerlid Bas Jan van Bochhoven, wie had dat ooit verwacht. Een CDA-er nota bene. Hij pleitte voor ‘het specifieke van het landschap inpassen in de ontwikkeling van de economie’, terwijl de rest van het kabinet juist ‘de economische ontwikkeling wilde inpassen in het landschap’. Het klinkt hetzelfde, maar daartussen zit een wereld van verschil. Inpassen in het landschap, zo is gebleken, is de kleur van de beplating aanpassen. Terwijl ‘landschaps-specifieke-economie’ uitgaat van de kwaliteiten en de schaal van het landschap en die unieke kwaliteit inzetten om nieuwe economische ontwikkelingen te stimuleren. Juist die frisse lucht, vruchtbare grond en donkere nachten inzetten. Bijvoorbeeld door Atsma centra, Dark sky parken en biologische landbouw te stimuleren. Het gebied biedt ontzettende veel kansen en mogelijkheden. Ondernemers met een gevoel voor innovatie. Go!

Maar op dit moment staat de schaal van de ontwikkelingen in geen verhouding tot de schaal van het landschap en zijn inwoners, daardoor is er steeds minder werk voor jongeren en trekken gezinnen weg. Met als gevolg: krimp. Tegenwoordig getuigen de prachtige binnensteden, de 12de eeuwse kerkjes en de indrukwekkende boerderijen nog van de welvaart en weelde van weleer. Maar het worden zo langzamerhand stille steden, lege kerkjes en vervallen boerderijen. Nog nooit gezien? Ik zou zeggen: go! Voordat het te laat is...

Nynke-Rixt Jukema #krimp

natuur krimp

031913_bb_Erik_teaserblog_krimp.jpg

Verschil en interactie

19 Mar '13

Een statement en een filmpje van Erik Wong.

meer...

031713_jurgen_krimpblog_eutropolitan.jpg

Hoezo periferie?

18 Mar '13

Hoezo periferie? Vier de ruimte!

meer...