/files/nws/i_0039/web_Bamboebadkamer_Paul_van_Bussel.jpg

Ga uit van wat je al hebt!

GUI_Paul_van_bussel_profielfoto_jpg.jpg
Paul van Bussel 17 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Paul van Bussel, met quotes van Hilde van Ree (Groninger Huis) en Peter Hofman (directeur Finance Lentis).

Hoe kun je dorpen in krimpgebieden geschikt maken voor langere zelfstandige bewoning door ouderen? Door ontwikkelingen in de zorg te verbinden met het krimpvraagstuk en kennis van de lokale situaties in Noord-Groningen, ontwikkelde PloegID3 het initiatief Gezonde Ruimte Oplossingen.

Gezonde Ruimte Oplossingen bestaat uit eenvoudige, zorgvuldige ingrepen op alle schaalniveaus. Van woonkamer tot openbare ruimte, steeds gericht op behoud van eigen kracht, zelfredzaamheid en dynamiek van zowel ouderen als het dorp. De ingrepen zijn, samenhangend maar niet onderling afhankelijk, naar behoefte en lokale situatie in te zetten. Voorbeelden zijn aanpassingen van de bestaande woning, de plaatsing van een mobiele bamboebadkamer, en het investeren in gebruik en behoud van de vaak prachtige dorpskernen in plaats van de buitenschil. Daarnaast het geschikt maken van dorpskernen voor ouderen (de ‘rollatorsnelweg’) en het samenbrengen van sociale functies als café, huiskamer, hulppost en winkel onder één dak. En het stimuleren van kleine economieën en plaatselijke productie, van bijvoorbeeld de bamboebadkamer.

Samen met een zorgaanbieder, een woningcorporatie en een productontwikkelaar wordt Gezonde Ruimte Oplossingen verder ontwikkeld. Alle partijen zijn investeerder, en er wordt op gelijkwaardig niveau kennis en expertise gedeeld. De vervolgstap is het aanhaken op bestaande lokale initiatieven. In samenwerking met de gemeenschap worden producten gecreëerd die hun kracht en flexibiliteit ontlenen aan hun stevige wortels in de plek.

Bent u ook klaar voor lokale en wederzijdse inspiratie? En bent u bereid in elkaar te investeren en ervaringen en expertise te delen?


PloegID3 is het initiatief van ontwikkelaar Dick Janssen, vastgoedstrategie-adviseur Hein Braaksma en architect Paul van Bussel (pvanb architecten). Zij geloven dat problemen alleen in samenhang met elkaar en hun omgeving opgelost kunnen worden.

Quote

“De combinatie van verschillende invalshoeken is essentieel en heel waardevol. Zo ontstaan de nieuwe oplossingen die we nodig hebben.”
Hilde van Ree (Groninger Huis)

Quote

“We moeten op andere manieren naar de behoeften van mensen kijken en denken in andere oplossingen. Dat gebeurt met deze concepten. Die zijn juist nu nodig.” Peter Hofman (directeur Finance Lentis)
NWA_18042013_merlijnmichon_1721.jpg

Toffe huurders

Amsterdam14 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Marcus Fernhout, met een quote van Jaap Schoufour (hoofd Bureau Broedplaatsen gemeente Amsterdam).

meer...

bijJurgenHoogendoorn_buurtmoestuin_braakliggend_Stedelijke_Vernieuwing_Geuzenveld_kopie.jpg

Tijdelijk is het nieuwe permanent

Amsterdam12 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Jurgen Hoogendoorn.

meer...

Jan_Willem_vad_Groep.jpg

Baandoorbrekende energie

Apeldoorn11 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Jan Willem van de Groep.

meer...

_JolijnValk_vgvisieblog.jpg

Van droom tot daad

Amsterdam10 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de online bijdrage van Jolijn Valk.

meer...

Carolien_Ligtenberg_kleiburg_blog_ws.jpg

Tijd als ontwikkelstrategie

Amsterdam Zuidoost08 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Carolien Ligtenberg, met een quote van Elies Koot van Kondor Wessels Vastgoed.

meer...

bijErgun_Erkocu_informeel_transfaal_06_site.jpg

Bewust onafgemaakt

Rotterdam07 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Ergün Erkoçu en Cihan Bugdaci.

meer...

nwa_provada_05062013_6459.jpg

Nog lang niet uitgespeeld

Amsterdam06 Jun '13

Wat doet Nederland wordt anders op de Provada? Tussen alle netwerkborrels door opeens een ludieke quiz. Om ook aan opdrachtgevend Nederland te laten zien dat Nederland anders moet, en anders kan. En dat trekt volop bekijks!

meer...

nwa_provada_05062013_0098.jpg

Opvallend anders

Amsterdam05 Jun '13

Op de Provada viel één man meteen op. Jord den Hollander, de bevlogen quizmaster van de Nederlandwordtanders Quiz. Speciaal voor deze gelegenheid gekleed in fleurig groen.

meer...

reactivate_cover_nwa.jpg

Een pakhuis vol vernieuwers

Amsterdam29 May '13

Ter gelegenheid van de presentatie van de publicatie ‘REACTIVATE!’, van Indira van ’t Klooster (uitgeverij trancityxvaliz) vulde Pakhuis de Zwijger zich op 27 mei met eigenzinnige en innovatieve ontwerpers en uitdagende thema’s. Nederlandwordtanders was er bij.

meer...

reactivate_copy.png

Gebundelde vernieuwers, REACTIVATE!

Amsterdam22 May '13

Ter gelegenheid van het boek REACTIVATE! Vernieuwers van de Nederlandse architectuur organiseren uitgeverij Trancity, auteur Indira van ‘t Klooster en Pakhuis de Zwijger een avondvullend programma in alle zalen van het gebouw. Met ruim 40 eigenzinnige en innovatieve architectenbureaus.

meer...