Buurtpodium in co-creatie
Is ontwerpen in co-creatie een duurzame investering of is het een tijdrovende en idealistische methode? Een nieuw project in Amsterdam-Noord laat het zien....
Is ontwerpen in co-creatie een duurzame investering of is het een tijdrovende en idealistische methode?
In Amsterdam-Noord staat sinds 6 april het ‘Pilot-podium Waterlandplein’. Met locatie en co-creatie als uitgangspunt ontwikkelde Placemakers samen met lokale organisaties, kunstenaars en bewoners dit tijdelijk buurtpodium. De Waterlandpleinbuurt is fysiek en sociaal in herontwikkeling. Inmiddels zijn er verschillende koop- en huurappartementen gebouwd en in de zomer 2013 wordt het nieuwe Waterlandplein opgeleverd. Met de realisatie van het podium zijn architectuur en sociologie samen ingezet om levendigheid en ontmoeting in de wijk te stimuleren.
Leerlingen van een lokale middelbare school hebben met observaties, enquêtes en interviews wensen uit de buurt naar boven gehaald. Deze zijn meegenomen in het ontwerp, programma en communicatieplan. Zo staat de ‘huisvorm’ van het podium symbool voor de behoefte aan meer ‘samenkomst’ en ‘ gezelligheid’. Ook heeft het een uitklapbare catwalk voor modecreaties van de Modestraat en een overkapping en achterwand voor goede akoestiek voor muzikanten van de Muziekschool. Het podium, dat op een plek met veel hangjongeren staat, is volledig af te sluiten en daarmee hufterproof. Als het niet in gebruik is ontdekken passanten door de kijkgaten een installatie van kunstenaarscollectief 'A world of BLISS'.
Ruim 500 bezoekers kwamen af op de presentaties van modellen, dansgroepen en zangers tijdens de opening ‘Waterlandplein’s got talent’. De komende maanden zijn er meer optredens op het Pilot-podium, zoals een Living Library en rap-optredens van jongerenorganisatie Dockzz. Op het vernieuwde Waterlandplein komt vanaf juli 2013 een definitief podium, ontworpen door bureau TJEP. Het Pilot-podium is uitgewerkt als voorloper, om het definitieve podium vast draagvlak en bekendheid te geven.
Door in het proces mensen actief te betrekken, zijn meerdere groepen samen eigenaar.
Dit project laat zien dat, ondanks dat co-creatie veel tijd kost, het een doeltreffende methode is om binding te creëren tussen mensen en hun buurt.
Katusha Sol (Placemakers)
http://placemakers.wordpress.com
tijdelijke openbare ruimte