/files/nws/i_0034/bijErgun_Erkocu_informeel_transfaal_06_site.jpg

Bewust onafgemaakt

RUT_profielfoto_ergun_erkocu.jpg
Ergün Erkoçu 07 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Ergün Erkoçu en Cihan Bugdaci.

De democratuur ligt op de loer: onze democratische waarden dreigen samen te smelten met verborgen elementen van een dictatuur. Zowel de commercie als de politiek stopt mensen graag in hokjes van etniciteit. Wij geloven in een pluriculturele samenleving, die niet uitgaat van grenzen, maar juist mensen wil verbinden. Jong en oud, rijk en arm, studenten en werkenden, enzovoort. Een pluriculturele samenleving vraagt om een andere manier van ontwerpen. Niet vanuit een eindbeeld of een kavel, maar vanuit sociaal maatschappelijke mogelijkheden. Het gaat niet alleen om het fysieke, tastbare gebouw en de ruimte in de stad, ‘de hardware’. De ‘software’, de informele circuits die het gebouw en de openbare ruimte gebruiken, is minstens zo belangrijk.

In het wijkonderzoek ‘De Kracht van Pluricultureel Kossel, Rotterdam-Zuid’, brengen wij de informele circuits van de wijk in kaart. Er worden volop initiatieven ontplooid die nooit door beleidsmakers of ontwerpers zijn bedacht. Hier liggen volgens ons de vertrekpunten voor actuele en relevante (ontwerp)opgaven, maar zonder te formaliseren. De perfecte stad bestaat niet. 'Bewust onafgemaakt' is ons motto. Juist door het informele te omarmen, ontstaat er ruimte voor innovaties.

‘Ruimte geven binnen kaders’ is een favoriete uitdrukking van veel bestuurders. Maar hoeveel ruimte durft u aan?

Ergün Erkoá§u en Cihan Bugdaci (CONCEPT0031/Gentlemen A.R.T.)
Ergün Erkoá§u is architect, oprichter en CEO van CONCEPT0031, bureau voor architectuur, stedenbouw en pluriculturele studies. Onlangs rondde hij samen met Cihan Bugdaci (projectontwikkelaar, oprichter en CEO van Gentlemen A.R.T.) het wijkonderzoek ‘De Kracht van Pluricultureel Kossel, Rotterdam-Zuid’ af.
nwa_provada_05062013_6459.jpg

Nog lang niet uitgespeeld

Amsterdam06 Jun '13

Wat doet Nederland wordt anders op de Provada? Tussen alle netwerkborrels door opeens een ludieke quiz. Om ook aan opdrachtgevend Nederland te laten zien dat Nederland anders moet, en anders kan. En dat trekt volop bekijks!

meer...

nwa_provada_05062013_0098.jpg

Opvallend anders

Amsterdam05 Jun '13

Op de Provada viel één man meteen op. Jord den Hollander, de bevlogen quizmaster van de Nederlandwordtanders Quiz. Speciaal voor deze gelegenheid gekleed in fleurig groen.

meer...

reactivate_cover_nwa.jpg

Een pakhuis vol vernieuwers

Amsterdam29 May '13

Ter gelegenheid van de presentatie van de publicatie ‘REACTIVATE!’, van Indira van ’t Klooster (uitgeverij trancityxvaliz) vulde Pakhuis de Zwijger zich op 27 mei met eigenzinnige en innovatieve ontwerpers en uitdagende thema’s. Nederlandwordtanders was er bij.

meer...

reactivate_copy.png

Gebundelde vernieuwers, REACTIVATE!

Amsterdam22 May '13

Ter gelegenheid van het boek REACTIVATE! Vernieuwers van de Nederlandse architectuur organiseren uitgeverij Trancity, auteur Indira van ‘t Klooster en Pakhuis de Zwijger een avondvullend programma in alle zalen van het gebouw. Met ruim 40 eigenzinnige en innovatieve architectenbureaus.

meer...

HNO_P0_k.jpg

Een 'eetbaar' kantoorgebouw

20 May '13

Hoe kun je uit een kantoorgebouw eten? Aayu architecten ontwikkelde een slim concept, samen met DGMR, IMd Raadgevende Ingenieurs en het Agricultural Economics Research Institute (Wageningen Universiteit).

meer...

natuurtop.jpg

Vooruit met de Natuurtop!

Den Haag26 Apr '13

Op 22 juni vindt de Natuurtop plaats. Nederlandwordtanders schoof aan bij het Ministerie van Economische zaken en zal een groene tafel organiseren. Heeft u ook goede, groene ideeën? Laat het ons weten!

meer...

buurtpodiumwaterlandplein.jpg

Buurtpodium in co-creatie

Amsterdam24 Apr '13

Is ontwerpen in co-creatie een duurzame investering of is het een tijdrovende en idealistische methode? Een nieuw project in Amsterdam-Noord laat het zien....

meer...

KoiKoning2.jpg

Tussen droom en daad...

Eindhoven18 Apr '13

Koi Koning over expeditie Geestenberg en de dreigende teloorgang van wijkcentrum 't Karregat.

meer...

031813_nynke_krimpblog3.jpg

Go or no go?

Leeuwarden22 Mar '13

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in het noorden? Nynke-Rixt Jukema neemt ons mee naar de Friese realiteit....

meer...

032113_marco_langeblog_krimp1_.jpg

De instandhoudingsmythe voorbij

22 Mar '13

Marco van Zandwijk over de uitkomsten van onderzoek naar visies en ontwerpoplossingen voor toekomstbestendig onderwijs in de noordelijke krimpregio’s.

meer...