/files/nws/i_0036/Jan_Willem_vad_Groep.jpg

Baandoorbrekende energie

janwillemvandegroep.jpg
Jan Willem van de Groep 11 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Jan Willem van de Groep.

Het klinkt inmiddels als een cliché, maar nu -midden in verschillende systeemcrises- is hét moment om te innoveren. De markt zit echt te springen om betaalbare, duurzame renovatieconcepten. Koplopers van het programma Energiesprong weten de meest waanzinnige oplossingen te bedenken voor de opgaven die bewoners en corporaties formuleren.

Wooncorporatie De Goede Woning zet met 188 energienotaloze woningen in het Apeldoornse Schilderskwartier de trend. Deze Energie-nota-nul woning, waarin goede isolatie gecombineerd wordt met duurzame zelfopgewekte energie, ontsluit een hele nieuwe businesscase voor de bouw. Er ligt namelijk een kasstroom van zo’n 13 miljard euro te wachten voor deze sector. Dat is de optelsom van alle energierekeningen in ons land! Deze cashflow is in te zetten voor de verduurzaming van onze totale bestaande woningvoorraad en transformatie van heel wat wijken. Althans wanneer het ‘renovatieproduct’ benaderd wordt als een systeem, en niet als een stapeling van losse bouwproducten. Dat vraagt om innovatie en een industriële aanpak. Om een benadering die moed vergt.

Woningcorporatie De Goede Woning toonde dit door de traditionele rolverdeling tussen corporaties en bouwpartijen te doorbreken. Ook de gemeente Apeldoorn trad buiten gebaande paden; hield de stedenbouwkundige randvoorwaarden beperkt en maakte ruimte voor co-creatie.

De bouwsector is in staat een innovatieve industrie te worden. Maar om dat echt te laten gebeuren, is ieders inzet nodig. Durft u ook begrip te krijgen voor businessmodellen van anderen, en die te integreren in die van u?


Jan Willem van de Groep is programmaregisseur bij Energiesprong en richt zich op innovatieve vormen van opdrachtgeverschap, kennisdeling en slimme coalities in de bouw.

Bekijk hier het project: Energie-Nota-Nul Woning
_JolijnValk_vgvisieblog.jpg

Van droom tot daad

Amsterdam10 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de online bijdrage van Jolijn Valk.

meer...

Carolien_Ligtenberg_kleiburg_blog_ws.jpg

Tijd als ontwikkelstrategie

Amsterdam Zuidoost08 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Carolien Ligtenberg, met een quote van Elies Koot van Kondor Wessels Vastgoed.

meer...

bijErgun_Erkocu_informeel_transfaal_06_site.jpg

Bewust onafgemaakt

Rotterdam07 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Ergün Erkoçu en Cihan Bugdaci.

meer...

nwa_provada_05062013_6459.jpg

Nog lang niet uitgespeeld

Amsterdam06 Jun '13

Wat doet Nederland wordt anders op de Provada? Tussen alle netwerkborrels door opeens een ludieke quiz. Om ook aan opdrachtgevend Nederland te laten zien dat Nederland anders moet, en anders kan. En dat trekt volop bekijks!

meer...

nwa_provada_05062013_0098.jpg

Opvallend anders

Amsterdam05 Jun '13

Op de Provada viel één man meteen op. Jord den Hollander, de bevlogen quizmaster van de Nederlandwordtanders Quiz. Speciaal voor deze gelegenheid gekleed in fleurig groen.

meer...

reactivate_cover_nwa.jpg

Een pakhuis vol vernieuwers

Amsterdam29 May '13

Ter gelegenheid van de presentatie van de publicatie ‘REACTIVATE!’, van Indira van ’t Klooster (uitgeverij trancityxvaliz) vulde Pakhuis de Zwijger zich op 27 mei met eigenzinnige en innovatieve ontwerpers en uitdagende thema’s. Nederlandwordtanders was er bij.

meer...

reactivate_copy.png

Gebundelde vernieuwers, REACTIVATE!

Amsterdam22 May '13

Ter gelegenheid van het boek REACTIVATE! Vernieuwers van de Nederlandse architectuur organiseren uitgeverij Trancity, auteur Indira van ‘t Klooster en Pakhuis de Zwijger een avondvullend programma in alle zalen van het gebouw. Met ruim 40 eigenzinnige en innovatieve architectenbureaus.

meer...

HNO_P0_k.jpg

Een 'eetbaar' kantoorgebouw

20 May '13

Hoe kun je uit een kantoorgebouw eten? Aayu architecten ontwikkelde een slim concept, samen met DGMR, IMd Raadgevende Ingenieurs en het Agricultural Economics Research Institute (Wageningen Universiteit).

meer...

natuurtop.jpg

Vooruit met de Natuurtop!

Den Haag26 Apr '13

Op 22 juni vindt de Natuurtop plaats. Nederlandwordtanders schoof aan bij het Ministerie van Economische zaken en zal een groene tafel organiseren. Heeft u ook goede, groene ideeën? Laat het ons weten!

meer...

buurtpodiumwaterlandplein.jpg

Buurtpodium in co-creatie

Amsterdam24 Apr '13

Is ontwerpen in co-creatie een duurzame investering of is het een tijdrovende en idealistische methode? Een nieuw project in Amsterdam-Noord laat het zien....

meer...