• /files/pro/i_0209/ShortStayCity02projectVenraystudioprotot.jpg
  • /files/pro/i_0209/ShortStayCity03projectAalsmeerstudioprot.jpg
  • /files/pro/i_0209/ShortStayCity01visiebeeldstudioprototype.jpg

Short Stay City

Onze maatschappij is in toenemende mate fluïde is en op zoek naar nieuwe vormen van vrijheid. Dat vraagt om een dynamische en flexibele wereld, met een stedelijk landschap dat een grote verscheidenheid aan kortstondige occupaties en snel veranderde verblijfseisen kan herbergen.

Mogelijkmaker Jeroen Steenvoorden sprak tijdens Nederlandwordtanders/Live #5 in de New World Campus in Den Haag over Short Stay City binnen het thema vluchtelingenhuisvesting.

Short Stay City
"Short Stay City is geïnitieerd door Studio PROTOTYPE en ZUS [Zones Urbaines Sensibles]. De aanleiding vormt een gezamenlijke eerdere onderzoeksopgave, in opdracht voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarin onderzoek gedaan is naar urgente vraagstukken rondom kortstondige verblijfsvormen en woonurgentie. Het onderzoek heeft geleid tot de voorpublicatie Short Stay City. De voorpublicatie illustreert dat onze maatschappij in toenemende mate fluïde is en op zoek naar nieuwe vormen van vrijheid. Deze ontwikkelingen vragen om een wereld die dynamisch en flexibel is, om een stedelijk landschap dat een grote hoeveelheid aan verscheidenheid aan kortstondige occupaties en snel veranderde verblijfseisen kan herbergen. De opdrachtgevers zijn het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties en het Stimuleringsfonds creatieve industrie en binnen het zijn diverse stakeholders betrokken, lokale gemeentes als de Gemeente Venray, provincie Limburg, woningcorporaties en belangenorganisaties.

Beslissend en vernieuwend
De meewerkende en pro-actieve rol van het ministerie van Binnenlandse zaken, waar Annelies Dassen net als studio PROTOTYPE en ZUS zag dat er behoefte is aan het creëren van een goed ontwerpend onderzoek naar de verbetering van verblijfskwaliteit voor diverse short stay groepen is de bseslissende factor binnen dit project. Vernieuwend is dat er op dit moment weinig ontwerpend onderzoek wordt verricht naar kortstondige verblijfsituaties op het ruimtelijk niveau van de woning binnen de stedenbouwkundige context, inspelend op de nieuwe maatschappelijke tendensen. Daarmee neemt dit onderzoek een bijzondere positie in.

Toegevoegde waarde ontwerp
Ontwerpers zijn als geen ander in staat verbindingen te leggen tussen verschillende disciplines, welke betrokken waren binnen dit multidisciplinaire onderzoek. Daarnaast hebben wij de rol van visualiser, waarmee wij op beeldende wijze in staat zijn het verhaal van Short Stay City naar voren te brengen.

Persoonlijke drijfveer
Mijn persoonlijke drijfveer is om door middel van dit onderzoek een bijdrage te leveren in de verbetering van de verblijfsituatie van grote groepen short stayers die in Nederland verblijven. Daarnaast levert dit theoretisch onderzoek een interessante aanvulling op de praktijksituatie van het bouwen zelf.

mogelijkmakers

jeroensteenvoordenzw.jpg

Jeroen Steenvoorden

Jeroen Steenvoorden (Noordwijk, 1982) studeerde in 2006 cum laude af aan de Technische Universiteit te Delft. Na zijn studie werkte hij als projectarchitect aan de vernieuwbouw van het kerndepartement Ministerie van Defensie in Den Haag. In 2008 richtte Jeroen Steenvoorden samen met Jeroen Spee het architectenbureau Studio PROTOTYPE op, dat zich als ontwerpstudio richt op architectuur, stedenbouw en zelfstandig geïnitieerd onderzoek. Naast architectuur is Jeroen Steenvoorden verantwoordelijk voor diverse onderzoekstrajecten die zich richten op zowel urgente maatschappelijk ontwikkelingen als het projectmatig creëren van nieuwe bouwtechnieken en materiaaltoepassingen, volgend uit de integrale en contextuele ontwerp filosofie. In 2010 ontvingen Jeroen Spee en Jeroen Steenvoorden zilver voor de prestigieuze Prix de Rome Architectuur.

project

Short Stay City

website

http://www.studioprototype.nl

social media

Jeroen Steenvoorden op twitter

jsteenvoorden@jsteenvoorden01 Dec

Working on the last details and continuing on the interior...!#studioprototype #verticallofts #loft #architecturehttps://t.co/g7imrrkGYR

jsteenvoorden@jsteenvoorden26 Sep

Did you enjoy the never-ending summer in Amsterdam? Studio PROTOTYPE designed a floating swimming pool for the city… https://t.co/eRdS8zxGTo

jsteenvoorden@jsteenvoorden13 Jul

Completing the Amstelblocket project #studioprototype #teaser @ Amsterdam, Netherlands https://t.co/Moxah6V1Me

jsteenvoorden@jsteenvoorden11 Jul

studio PROTOTYPE is proud to announce we are nominated for the international Architizer A+Award for the third year… https://t.co/UnJhXAyG1z

jsteenvoorden@jsteenvoorden05 Jul

Civic Architects gefeliciteerd met de next step award! https://t.co/HfUQPmRzyy

jsteenvoorden@jsteenvoorden06 Jun

@jcavdhulst Blauwe hap?

jsteenvoorden@jsteenvoorden29 May

studio PROTOTYPE finalist Next Step Award 2018 naast Werkstatt, Civic Architects en IWT! https://t.co/Z9jy3CeF9q

jsteenvoorden@jsteenvoorden10 Jan

preview -going up in a concrete house in Amsterdam #studioprototype #architecturehttps://t.co/jd4N2XX5zN

jsteenvoorden@jsteenvoorden09 Dec

STUDIO PROTOTYPE ONTWERPT EN BOUWT EEN PAVILJOEN OP LXRY FAIR 2017 DESIGN EDITION… https://t.co/0ExbihryE5

jsteenvoorden@jsteenvoorden09 Dec

STUDIO PROTOTYPE ONTWERPT EN BOUWT EEN PAVILJOEN OP LXRY FAIR 2017 DESIGN EDITION.… https://t.co/OXFZPNhdVK