/files/nws/i_0043/GeoFort_Zalmenroute.jpg

Slimme natuurcombinaties

Rutger.jpg
Rutger Oolbekkink 22 Jun '13

Afgelopen zaterdag stond het Geofort in Herwijnen in het teken van de Natuurtop, een initiatief van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische zaken. Bestuurders, grote bedrijven, maatschappelijke organisaties, maar ook boeren, burgers en ondernemers waren in grote getale aanwezig. Nederlandwordtanders schoof aan bij een tafel van Young Professionals en gaf de staatssecretaris drie adviezen.

Geluksmomenten uit je jeugd hebben vaak iets te maken met natuur. Hutten bouwen in het park, slootje springen of de de dieren op de kinderboerderij. In het maatschappelijke debat gaat de discussie over natuur veel over beschermen en lijkt het vaak op afstand. Dat wil Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische zaken, veranderen. Tijd dus voor een nieuw beleid. Natuur moet meer beleefd en gebruikt worden en dichter bij de mensen komen te staan. Daar zijn slimme combinaties voor nodig van natuur met wonen, vervoer, gezondheid en water. In het Geofort in Herwijnen vond daarom afgelopen weekend de Natuurtop plaats. Nederlandwordtanders schoof aan bij een tafel van Young Professionals om Dijksma van advies te voorzien in het vormen van haar toekomstbestendige natuurbeleid.

”Ik wil vandaag met u nieuwe bruggen bouwen” zei Dijksma “Geen partijen tegenover elkaar, maar mét elkaar”. Ze wil een “robuust nationaal natuurnetwerk” waarbij er minder aandacht is voor soorten en categorieën, maar waarbij meer gekeken wordt naar wat een gebied nodig heeft. Daarbij moet "gebruiken en genieten'' meer op de voorgrond komen. Mark Rutte, die de Natuurtop opende, vatte kort de rol van de overheid samen hierbij: “Niet in de weg lopen en stimuleren”. Dat klinkt alvast goed.

De kern van de top werd gevormd door Groene Tafels waar deelnemersgroepen in verschillende samenstellingen de staatssecretaris van advies konden voorzien. Aan een aparte (!) tafel de Young Professionals met vertegenwoordigers van organisaties met klinkende namen: Worldconnectors, World Economic Forum Global Shapers, True Price, Duurzame jongeren top 100, leaders for nature, Natuurdoeners. Daar mag Nederlandwordtanders niet bij ontbreken. De discussie leverde drie adviezen op aan de staatssecretaris:

”¢Â Buddy’s: geef de overheid een gezicht. Er zijn ambtenaren – op welk niveau dan ook – die graag meewerken aan (natuur)projecten. Betrokken mensen die hun werk combineren met een persoonlijke passie. Geef deze mensen en gezicht en maak ze vindbaar voor initiatiefnemers.
”¢Â Niet vinken, maar vonken. De tijd van afvinklijstjes bij de beoordeling van projecten is voorbij. Tijd voor de overheid om de switch te maken van administratie naar co-creatie.
”¢Â Er zijn goede voorbeelden. Kom met ons in contact zodat we kunnen laten zien welke initiatieven er al zijn. Beter aansluiten bij de energie die er al is, dan te starten met nieuwe ideeën.

Op deze website hebben we speciaal hiervoor een themapagina ingericht met natuurprojecten, die verband houden met de ruimtelijke inrichting van ons land. Wil je hiervoor nog meer projecten aandragen, neem contact op met de redactie van Nederlandwordtanders.

24 Initiatieven die slimme combinaties maken met natuur presenteerden zich op de catwalk. We halen er een aantal uit:

”¢Â Natuursuper. Dit initiatief helpt bewoners en lokale partijen om braakliggende terreinen te veranderen in een tijdelijke tuin: een natuursuper. De eerste drie locaties zijn gerealiseerd.
”¢Â Fête de la Nature. Een tweedaags festival over natuur die activiteiten die plaatsvinden door het land onder een herkenbare paraplu samenbrengt. Interessante combinaties. 24 en 25 mei 2014. Bekend uit Frankrijk, Portugal en Zwitserland.
”¢Â Groene Cirkels. Groene Cirkels is een nieuw samenwerkingsverband tussen bedrijfleven, wetenschap, overheden en lokale en regionale partijen, met een bijzonder en noodzakelijk doel: een klimaatneutrale Heinkenbrouwerij in Zoetermeer voor 2020.
”¢Â Natuurverdubbelaars. De Natuurverdubbelaars maken investeren in de natuur economisch rendabel met een zo hoog mogelijke Return On Investment (ROI).
”¢Â Biomimicry design. Deze prachtige schoen van Marieka Ratsma is gebaseerd op de schedel en bottenstructuur van een vogel. Prachtig en ijzersterk.

natuur smart funding

Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...

NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

#1 De lancering

Amsterdam17 Jan '13

Een spannende tocht over het IJ. Het is half januari, en het is bar koud...

meer...

lanceringnederlandwordtanders_web.jpg

Nederlandwordtanders platform!

Amsterdam16 Jan '13

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en team Nederlandwordtanders lanceren op 17 januari het nieuwe Nederlandwordtanders platform in de Shelltoren in Amsterdam.

meer...