Nederlandwordtanders

Innovatieve ideeën - COA en IABR

nederlandwordtanders.nl

27 May. 16 — De afgelopen maanden heeft Nederlandwordtanders de ontwerpersprijsvraag 'a Home away from Home' gehost – een initiatief van COA in samenwerking met de Rijksbouwmeester. Op 29 juni worden de winnaars bekendgemaakt. Voor de IABR-2016 heeft Nederlandwordtanders in samenwerking met met Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Doepelstrijkers gewerkt aan ‘Utopia as an Option. Indexing social affairs for the next economy'. Deze inzending verwijst naar het belang van het utopisch denken en het verlangen naar sociale meerwaarde, met het leegstaande gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag als uitgangspunt. Op 9 juni organiseren wij een kleine bijeenkomst op locatie, waarbij een beperkt aantal gasten aanwezig kan zijn.

Lees hieronder meer over 'a Home away from Home', de genomineerden en internationale ontwikkelingen, 'Utopia as an option' en de bijeenkomst 'De Spreadsheet in de NEXT ECONOMY' op de IABR.

Tot ziens!

Team Nederlandwordtanders
Carolien Ligtenberg/bureau ZWIRT, Rutger Oolbekkink/Inbo, Else Wissink/Else.com in samenwerking met Marcel van Heck, Gijs Frieling en Nicoline Kok/Atelier Rijksbouwmeester en Maurits de Bruijn
02IABR2016ARBMNederlandwordtandersDoepel.jpg

Utopia as an option

In een maquette en bijbehorende digitale toelichting is het structuralistische en nu leegstaande gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag - naar ontwerp van Herman Hertzberger - als uitgangspunt genomen en gekoppeld aan hedendaagse innovatieve initiatieven die wij binnen Nederlandwordtanders opsporen en stimuleren. De zevende editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, IABR 2016-THE NEXT ECONOMY, is nog tot 10 juli open voor publiek.
160118VK0412kopie.jpg

A Home away from Home

Maar liefst 366 inzendingen kwamen er binnen bij de ontwerpprijsvraag voor innovatieve oplossingen voor de huisvesting van asielzoekers ‘a Home away from Home’. Carolien Schippers (COA): "Oplossingen die tijdelijk zijn en die je, als je ze niet meer nodig hebt, als het ware kunt opvouwen en in de kast kunt leggen, daar worden wij blij van." De jury selecteerde twaalf visies, die ook geschikt zijn voor onder meer statushouders, starters en studenten. Bekijk ze allemaal op de speciale prijsvraagsite .
iabr2016ttvr01hanstakNWA.jpg

Bijeenkomst 'De Spreadsheet in de NEXT ECONOMY'

Wat zou het nieuwe businessmodel kunnen zijn voor projecten met meervoudige waardencreatie en hoe kan de Nieuwe Spreadsheet eruit zien? Tijdens de besloten bijeenkomst ‘De Spreadsheet in de NEXT ECONOMY’ verkent Nederlandwordtanders op 9 juni op de IABR samen met onder meer Herman Hertzberger, Taco van Hoek, Elies Koot, Reimar von Meding, Marthijn Pool en Jaap Jan Verboom de nieuwe rekenmodellen voor de NEXT ECONOMY. Rijksbouwmeester Floris Alkemade sluit de bijeenkomst af. Er is beperkt plaats voor een aantal gasten, lees meer op onze site.
Ciw0HhzXEAERkwk.jpg

A Home away from Home internationaal

Ontwerpkracht gecombineerd met nieuwe productietechnieken, materiaaltoepassingen en technische innovaties kunnen volgens Rijksbouwmeester Floris Alkemade de sleutel vormen voor innovatieve oplossingen voor de constant fluctuerende vraag naar huisvesting voor asielzoekers, die verder reiken dan de huidige huisvestingsvormen. Hij presenteerde de ontwerpersprijsvraag onlangs voor de VN in New York en organiseert op 27 mei een korte conferentie op de Biënnale in Venetië.
Nederlandwordtanders is een platform voor vooruitstrevende professionals en vernieuwende projecten op ruimtelijk gebied.

Nederlandwordtanders video
nederlandwordtanders.nl

powered by rijksbouwmeester.nl